Ampumahiihdon kisakausi päätökseen Kontiolahden -SM-kisoissa

31.3.2018Viestissä tasaisuus on valttia ja etenkin silloin, kun jokaisella osuudella on oman osuutensa nopein tai toiseksi nopein urheilija

Ampumahiihdon kisakausi päätökseen Kontiolahden -SM-kisoissa

Ampumahiihdon kotimainen kilpailukausi saatettiin päätökseen perinteisin tavoin; kolmepäiväissä kisoissa, jossa paikalla olivat niin nuoret kuin yleisenkin sarjan huiput.

Lauantaina oli yleisen sarjan viestit, sunnuntaina pikakilpailut ja maanantaina nuorten viestit ja aikuisten yhteislähtö.

Jymystä mukana olivat N13-sarjassa Sanna Holopainen ja Aino Sipiläinen, M13-sarjassa Rasmus Saarinen, N15-sarjassa Olivia Halme, Anniina Rantala ja Anni Hyvärinen, M15-sarjassa Juuso Ketonen ja M16-sarjassa Jasper Saarinen.

Sunnuntaina, nuorten ensimmäisenä kilpailupäivänä, sää oli mitä mainioin, lähes tyyni ja keväinen aurinko lämmitti.

Rasmus Saarinen starttasi meikäläisistä matkaan ensimmäisenä, pieni sairastelu verotti hieman vauhtia, mutta Rasmus meni kuitenkin maaliin tullessaan kärkeen ja sai jännittää sarjansa loppuun saakka sijoitustaan. Hän sijoittuikin hienosti 6:ksi ja pääsi näin mukaan palkintojen jakoon.

N13-sarjan tytöt olivat seuraavana vuorossa.  Jymyn tytöt sijoittuvat kisassa peräkkäin Aino Sipiläinen oli 25, ja Sanna Holopainen 26. Tytöillä oli varmaankin kaikista tukiampujista nopeimmat ampuma-ajat.

M15-sarjassa kilpaillut Juuso Ketonen koki ampumapenkalla ongelmia ja se verotti sijoitusta ja näin ei hyvä hiihtovauhti päässyt näkyviin. Toivotaan seuraaviin kisoihin myös parempaa onnea.

N15-sarjan tytöt onnistuivat laajalla rintamalla hyvin, vaikka osaa taisi myös hieman harmittaakin. Anni Hyvärinen oli yksi harvoja nolla-ampujia koko kilpailussa ja saavutti näin SM-hopeaa jääden kultamitalista vain 2,9s. Anniina Rantala oli 4. 29.2s kärkeä perässä kahden sakkoringin rasittamana, Olivia Halme otti nimiinsä 6:n sijan vaikka hänellä oli kolme sakkoa rasitteena.

Päivän kolmanneksi viimeinen lähtijä oli M16-sarjan Jarper Saarinen. Lauantaina oli hyvä päivä ja Jasper otti SM-hopeaa! Hienoa

Vaikka henkilökohtaisilla matkoilla tänä vuonna jäimme aika paljonkin viime vuoden mitalisaaliista, mitalien määrästä ei kannata olla huolissaan. Ampumahiihdossa sijoitukset vaihtelevat voimakkaasti ja yksittäisen urheilijan tulokseen vaikuttaa paljon se kuinka hyvin jaksee keskittyä koko kilpailun ajan ja kuinka hyvä tuuri on siinä mikä tuulirako on oman ammunnan aikana. Meidän kannattaa olla Jymyssä erittäin tyytyväisiä siitä, että nostimme tasoa laajemmalla rintamalla lähemmäs kärkeä. Monet urheilijat paransivat kauden aikana sekä ammuntaansa, että hiihtovauhtiaan ja se antaa hyvät lähtökohdat lähteä seuraavaan kauteen.

Viestit

Viesteihin meillä oli lähettää kaksi joukkuetta: sekajoukkue M13-sarjaan, Rasmus Saarinen, Sanna Holopainen ja Aino Sipiläinen ja N15-sarjaan tuttu kokoonpano (hiihtojärjestyksessä) Anniina Rantala, Olivia Halme ja Anni Hyvärinen.

M13-sarjan joukkue muutettiin N13-sarjan joukkueeksi joka kilpaili kahden osuuden verran, koska Rasmus Saarinen valitettavasti sairastui, eikä täten voinut osallistua kilpailuun. Nuoremmat tytöt hoitivat kuitenkin osansa hienosti ja toivottavasti mukaan löytyisi muutama uusi ampumahiihdon harrastaja jotta täysi joukkue saataisiin jalkeille.

N15-sarjan tytöt kantoivat niskassaan ennakkosuosikin jännitystä, edellisen päivän sijoitusten ja aikaisempien vuosien suorituksien takia.Lisäjännitystä toi kisaan kova ja pyörivä tuuli. Aloittajana toimi viestin aloittamiseen kouliintunut ja yhteislähdöissä hyvin pärjännyt Anniina Rantala. Tarkoitus oli lähteä paukusta keulaan, mutta rata oli sen verran kapea, että se ratkaisu jätettiin ensimmäiseen ammuntaan. Ensimmäiseltä ampumapaikalla tarvittiin kuitenkin kahta varapatruunaa ja lähti kolmantena jahtaamaan muita. Toisessa ammunnassa meni kolme varapatruunaa. Viimeisellä hiihtokíerroksella oli kuitenkin niin paljon tahtoa, että Anniina ohitti muut ja lähetti Olivian keulassa matkaan. Olivia tulikin ensimmäisenä ampumaan, mutta nyt tuuli pyörähtikin täysin vastakkaiseen suuntaan. Tästä johtuen Olivia joukui yhdelle sakkokierrokselle. Olivia hiihti jälleen muita kiinni ja toisen ampumapaikan hyvä ammunta nosti sijoituksen toiseksi. Viimeisellä kierroksella Olivia otti keulan lähes kiinni. Anni Hyvärinen näytti jälleen hyvää ammuntaosaamistaan. Ensimmäisellä kierroksella ero Oulun hiihtoseuran edustajaan kapeni ja nolla-ammunta (suoraan lippaalta) vei  Jymyn keulaan. Vielä ei voinyt kuitenkaan varmistella vaan oli hiihdettävä kovaa. Toisessa ammunassa Annikin joutui käyttämään kaksi varapatruunaa, mutta johto oli jo niin reilu, että hän saattoi hieman rauhoittaa hiihtoa ja nauttia kauden viimeisestä kisakierroksesta. Maalissa odottivat aikaisempien osuuksien viejät ankkuriaan maaliin.

Viestissä tasaisuus on valttia ja etenkin silloin, kun jokaisella osuudella on oman osuutensa nopein tai toiseksi nopein urheilija. Nyt on aika vetää hetki henkeä ja aloittaa jälleen uudella tarmolla. Tulevalla kaudella moni seuramme nuorista onkin jälleen uusien haasteiden edessä. Nyt 13-sarjoissa viimeistä vuotta kilpailleet alkavat ampua hihnalta (kuten aikuiset mm maailman CUP:ssa) ja 15-sarjalaiset siirtyvät ampumaan myös pystystä. Jännittäviä hetkiä on siis luvassa myös tulevana vuonna.

Täydet tulokset ja ammunta-analyysit + viestien osuusajat löytyvät täältä http://www.biathlon-kontiolahti.fi/fi/ampumahiihdon-sm-31-3-2-4-2018/

Kiitos kaikille kuluneesta kaudesta