Välineiden valintaohjeita

Suksien valinta

Perinteinen hiihtotapa:
Suksien mitta n. 15-20 cm hiihtäjää pidempi. Pienimmillä hiihtäjillä 3-6 vuotiailla suksen mitta n. 5-10 cm pidempi kuin hiihtäjä. Liiallinen %u201Dkasvun vara%u201D hankaloittaa lapsen hiihtämistä ja syö motivaatiota harrastukseen.

Sauvan pituus on n. 0,83-0,86 x hiihtäjän pituus. Mitä nuorempi lapsi sitä lähempänä alarajaa on paras sauvan pituus.

Vapaa hiihtotapa
Suksien mitta n. 10-15 cm hiihtäjää pidempi.

Sauvan pituus n. 0,88 %u2013 0,91 x hiihtäjä pituus. Mitä nuorempi lapsi ja vähemmän voimaa, niin parempi valita sauva joka on lähempänä alarajaa.

Hyvää lisätietoa löytyy seuraavasta linkistä:
http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/nuorisohiihto/valineet_ja_varusteet/

Luistovoitelu:
Suksen pohjaan sulatetaan hieman kovempaa luistovoidetta kuin mitä ilma on. Kun voide on jäähtynyt, ylimääräinen voide siklataan pois ja lopuksi viimeistellään harjalla. Tämän voiteen päälle sulatetaan kelivoide joka on tarkoitettu vallitsevaan lämpötilaan. Kun voide on jäähtynyt, ylimääräinen voide siklataan pois ja lopuksi viimeistellään harjalla.

Pitovoitelu:
Määritä pitovoiteen paikka suksen pohjassa siten, että sukset ovat suoralla lattialla ja lapsi seisoo suksien päällä paino tasaisesti molemmilla suksilla. Liu%u2019uta paperipalaa suksen keskikohdan alla ja merkitse suksen kylkeen tussilla ne kohdat joihin paperi pysähtyy è merkkien välinen alue on pitovoiteen voitelualue.


Pitovoidetta laitettaessa kannattaa laittaa ensin hieman vallitsevaa lämpötilaa lämpimämmän kelin pitovoide ja tasoittaa se korkilla. Päälle voidellaan kelivoide joka on tarkoitettu kyseidelle lämpötilalle. Enemmin kannattaa laittaa useampi ohut voide kerros kuin yksi paksukerros.