Mitalijoukkueet

SM-kultaaSM-hopeaaSM-pronssia

2006

B-tytöt

1994

B-pojat

2007

A-tytöt

2008

A-tytöt

2010

B-tytöt

2015

B-tytöt

2005

B-tytöt

2013

A-tytöt

JYMYN KORIPALLOHISTORIAN ENSIMMÄISET SM-MITALIT VUONNA 1994

Vuosina 1977 ja 1978 syntyneet B-pojat voittivat hopeamitalit kaudella 1993-1994.

KAUDEN TAPAHTUMIA

Syksyllä joukkue sai päävalmentajakseen kokeneen huippuvalmentajan Eero Nikkarisen.

Valmentajana jatkoi Seppo Mölsä, jonka johdolla pojat olivat saavuttaneet hienon neljännen sijan C-pojissa.

SM-sarjan karsinnoissa pojat murskasivat vastustajiaan joka pelissä yli 50 pisteen erolla. Lahden NMKY:kin hävisi 101-48.

Karsinnoista SM-sarjaan selviytyivät seuraavat kymmenen joukkuetta: Helsingin NKL-Pantterit, Helsingin NMKY, Helsingin NMKY SKY, Helsingin Topola, Kouvolan Kouvot, Lahden NMKY, Orimattilan Jymy, Tampereen NMKY, Tapiolan Honka ja Vantaan Pussihukat.

Aluksi pelattiin kaksinkertainen sarja ja sitten sarjan neljä parasta joukkuetta pelasivat välierät ja mitaliottelut.

Sarjan ennakkosuosikkeja olivat HNMKY ja Pantterit. Jymy voitti alkusarjan 18 pelistä 13 mm. kahdesti HNMKY:n ja kerran Pantterit sijoittuen komeasti kolmanneksi. Välierissä Jymy kohtasi alkusarjassa toiseksi sijoittuneen Kouvot.

MITALIOTTELUT

Kouvojen ja Jymyn ensimmäinen kohtaaminen oli tasaista ensimmäiset 20 minuuttia, mutta sitten Kouvot törmäsi Jymyn kovaan puolustukseen ja orimattilalaisille tuli komea voitto 83-58. Toisessa urheilutalossa pelatussa ottelussa ensimmäisillä puoliajalla Jymy vei ottelua ja johti tauolla 32-24, mutta toisella jaksolla Jymyn hyökkäys tukkeentui pahasti ja Kouvot voitti pelin 61-64.

Ratkaiseva kolmas välierä Kouvolassa oli tasainen jännitysnäytelmä. Viidentoista minuutin kohdalla kotijoukkue johti jo 33-23, mutta seuraavat pari minuuttia meni Jymylle 11-0 ja puoliaikatilanne oli Jymyn tappioksi 37-40. Toisen puoliajan alussa orimattilalaiset saivat pari onnistumista ja siirtyivät johtoon, mutta pian Kouvot tasoitti tilanteeksi 49-49. Sitten edettiin muutaman pisteen eroilla ja jännittävien vaiheiden jälkeen Jymy käänsi ottelun voitoksi 87-83. Tsemppi ol i joukkueella aivan mahtava, jymyvalmentajat Nikkarinen ja Mölsä iloitsivat SM-mitalin varmistuttua.

Finaalissa helsinkiläinen NKL-Pantterit ei antanut Jymyn B-pojille mahdollisuuksia, vaan vei kirkkaimmat mitalit suoraan kahdella voitolla. Ensimmäisessä ottelussa Panttereita vastaan aiemmin hyvin toiminut Jymyn prässipuolustus ei tehonnut ja Jymy hävisi 65-77.

Toinen ottelu Orimattilassa alkoi hyvin ja Jymy johti puoliajalla 35-34. Toisella jaksolla Jymy ei löytänyt Panttereiden kovassa miesvartioinnissa keinoja korintekoon ja niinpä Pantterit karkasi voittoon 80-66.

Finaaliottelujen jälkeen päävalmentaja Nikkarinen mietti menestyksen syitä. Edustusjoukkueen menestyminen 1980-luvun alkupuolella on aiheuttanut Orimattilan koripallotoiminnassa hyvän junioribuumin. B-pojilla on monipuolinen urheilutausta. Me olemme tässä jatkaneet hyvien juniorivalmentajien työtä ( mikroissa valmentajana toimi Ossi Seppälä ja mineissä Matti Lankinen ). Lopuksi Nikkarinen korostaa, että hopeamitali on tulos kymmenen vuoden työstä, jonka hedelmiä nyt on noukittu.

JOUKKUEEN KOKOONPANO

PelaajaPituus (cm)
7 Markus Juonala (c)185
8 Henry Murtomaa185
9 Antti Papinaho184
11 Tomi Numminen178
12 Jarkko Sallinen186
13 Anssi Kivensalo193
14 Ilpo Salmio186
15 Pasi Velling183
20 Jukka Laakso192
21 Juha Selin182
22 Olli Krans174
42 Juho Kokko190


ValmentajatEero Nikkarinen

Seppo Mölsä
HuoltajaPasi Hovi
FysioterapeuttiPentti Koskimaa
JoukkueenjohtajaJuhani Juonala

JYMYN 1990 SYNTYNEET TYTÖT KAIKKIEN AIKOJEN MITALIJOUKKUE JYMYSSÄ

Jymyn Ysikymppiset C-junioreina

Vuonna 2003 nuorempina C-tyttöinä saavutettiin kuuden joukkueen lopputurnauksessa epävirallinen SM-hopea. Finaalipeli päättyi tiukan kamppailun jälkeen tasan 29-29. Turnaukseen sisältyvien taitolajien perusteella voittajaksi tuli Kouvot ja hopeaa saavutti Jymy. Lopputurnauspisteet: Aino Tuomi 32, Moona Liljedahl 10, Niisa Österberg 21, Minna Kontu 14, Vilja Kesänen 37, Sanni Vihtonen 14, Margareeta Mäkelä 7, Hanna Vapamaa 19, Eevi Lähteenmäki 10 ja Janiina Kuosa 13. Valmentajina olivat Hannu Kesänen ja Petri Velling.

Vuonna 2004 C-tytöt voittivat Suomen cupin. Välierissä Jymy voitti Peli-Karhut 96-50 ja finaalissa Hongikon 77-67. Jymyn joukkueen tehona oli tasainen ryhmä. Voittoisassa joukkueessa pelasivat Vilja Kesänen, Janiina Kuosa, Aino Tuomi, Margareeta Mäkelä, Hanna Vapamaa, Niisa Österberg, Minna Kontu, Iida Valli, Moona Liljedahl, Eevi Lähteenmäki ja Sanni Vilhonen. Valmentajina toimivat Hannu Kesänen ja Kari Tuomi.

Pronssia B-tytöt 2005

B-tyttöinä Jymy-koriksen ensimmäinen SM-kultamitali

Vuonna 2005 B-tytöissä joukkue teki Jymy-yllätyksen selviytymällä SM-sarjan lopputurnaukseen. Turnauksessa tytöt voittivat komeasti pronssimitalit. Pronssiottelussa Jymy voitti Turun Riennon 68-49. Ratkaisu tuli ottelun toisella jaksolla. Valmentajat Hannu Kesänen ja Kari Tuomi saivat tällöin joukkueen puolustuksen kuntoon ja nopeiden vastaiskujen myötä myös hyökkäyspäässä syntyi tulosta. Pronssiottelun pisteet: Vilja Kesänen 21, Aino Tuomi 16, Margareeta Mäkelä 10, Hanna Vapamaa 9, Janiina Kuosa 7, Niina Tuomi 4 ja Sanni Vilhonen 2 pistettä. Lisäksi joukkueessa pelasivat Moona Liljedahl, Eevi Lähteenmäki, Titta Tapiomaa ja Iida Valli.

Kultaa B-tytöt 2006

Vuoden 2006 koripallokausi päättyi juhlintaan Orimattilan urheilutalolla. B-tytöt voittivat riemastuttavasti Suomen mestaruuden. Loppuottelu oli tiukka thrilleri Turun Rientoa vastaan. Kolmannen jakson loppu ja neljännen alku olivat tuskaa Jymylle ja Riento kavensi Jymyn selvän johdon 5 pisteeseen. Peli ratkesi pari minuuttia ennen loppua, kun kapteeni Aino Tuomi heitti ratkaisevan kolmosen pussin pohjalle. Se helpotti katsomoa ja pelaajia. Jymy voitti Suomen mestaruuden luvuilla 76-65. Finaalin pisteet: Vilja Kesänen 25, Margareeta Mäkelä 19, Hanna Vapamaa 18, Aino Tuomi 11, Janiina Kuosa 2 ja Jenna Varis 1. Lisäksi joukkueeseen kuuluivat Lotta Mykkänen, Minna Kontu, Iida Valli ja Sanni Vihtonen. Joukkueenjohtajana toimi ansiokkaasti Jari Vihtonen.

Tänä vuonna Jymy voitti komeasti myös seurajoukkueiden pohjoismaiden mestaruuden. B-tytöt voittivat kaikki pelaamansa 46 ottelua! Valmentajina toimivat Hannu Kesänen, Kari Tuomi ja Jouni Mäkäläinen. Mäkäläisen myötä saatiin paljon lisää puolustusosaamista joukkueen peliotteisiin. Maajoukkueringissä oli Vilja Kesänen, Janiina Kuosa, Margareeta Mäkelä, Aino Tuomi, Hanna Vapamaa ja Jenna Varis. Aino Tuomi, Vilja Kesänen (loukkaantumisen vuoksi ei päässyt peleihin mukaan) ja Hanna Vapamaa valittiin Suomen EM-joukkueeseen. Vuonna 2006 päävalmentaja Hannu Kesänen valittiin kaakkoisen alueen vuoden tyttökoripallovalmentajaksi. Kausi oli Jymyn koripallohistorian menestyksekkäin ja viimeistään tässä vaiheessa Jymyn arvostus valtakunnan ykköskaartin tyttökoripalloseurana tuli koko urheiluelämälle selväksi.

Hopeaa A-tytöt 2007

A-tytöissä mitaliputki jatkui

Vuonna 2007 tuli SM-hopeaa A-tytöissä nuorekkaalle Jymyn tyttöjen -90 joukkueelle. Finaalissa vastassa oli Helsingin NMKY. Puoliaikaan edettiin tasatahtia päätyen pisteisiin 36-37. Kolmannella jaksolla kotiyleisö paukutti rumpujaan ja puhalsi torviaan Jymyn mentyä jo 10 pisteen johtoon. Lopussa HNMKY oli kuitenkin vahvempi ja ottelu päättyi 68-73. Jymyn hyvä taistelu finaalissa ja onnistunut kausi eivät kuitenkaan antaneet aihetta suuriin pettymyksen tunteisiin. Finaalin pisteet olivat Aino Tuomi 16, Hanna Vapamaa 14, Jenna Varis 10, Janiina Kuosa 8, Margareeta Mäkelä 12 ja Vilma Kesänen 8. Joukkueessa pelasivat myös Minna Kontu, Vilja Kesänen, Laura Leppähaara, Jonna Saarinen, Eeva Kontu, Niisa Österberg. Heidi Patja, Iida Valli, Julia Liiri, Lotta Mykkänen ja Niina Tuomi. Valmentajina kunnostautuivat Hannu Kesänen, Kari Tuomi ja Jouni Mäkäläinen.

Hopeaa A-tytöt 2008

Jymyn A-tyttöjen koripallokausi 2008 päättyi jälleen hopeamitaleihin. Mestaruuden vei suoraan kahdessa ottelussa Tapiolan Honka, joka voitti Jymyn Orimattilassa 66-47 ja kotonaan 68-56. Päävalmentaja Hannu Kesänen totesi, että joukkue otti kaudella isoja askelia, kun samalla joukkuerungolla noustiin pari viikkoa sitten naisten SM-sarjaan. Se, että päästiin finaaliin, ja että välierässä löytyi voitontahtoa, oli kova suoritus. Kausi oli kaiken kaikkiaan upea. Finaaliotteluiden pisteet: Vilja Kesänen 36, Aino Tuomi 16, Hanna Vapamaa 10, Jenna Varis 6, Janiina Kuosa 2, Heidi Patja 0, Margareeta Mäkelä 23, Iisa Valli 0, Lotta Mykkänen 0 ja Niisa Österberg 10. Valmentajina toimivat Hannu Kesänen, Kari Tuomi ja Jouni Mäkäläinen. Kaakkoisen alueen kauden parhaimpana tyttöjen valmentajana palkittiin jälleen Jymyn A-tyttöjen päävalmentaja Hannu Kesänen.

Jymyn -90 ikäluokan koko junioriaikaisesta valmennuksesta kertoo joukkueen monivuotinen päävalmentaja Hannu Kesänen:

- Valmennus on perustunut johdonmukaisesti pelaajien henkilökohtaisen taitotason rakentamiselle.

- Ajatuksenamme oli se, että kun pelaajan ei tarvitse keskittyä pallon hallintaan, hän pystyy paremmin lukemaan peliä ja tekemään omia ratkaisuja.

- Kun taitotaso oli kohtuullisella tasolla, aloimme ottaa taktista puolta enemmän mukaan.

- C-ikäluokassa otettiin kuvioita reilummin mukaan.

- B-ikäisinä pelit alkoivat jo olla niin kovatempoisia, että palauttavien harjoitusten tärkeys kasvoi.

- Valmennuksen ajatuksena on ollut auttaa pelaajaa oppimaan koripalloa mahdollisimman hyvin.

Joukkueen menestystekijöitä Jymyläisittäin luonnehdittuna:

- Pelaajat ovat olleet hyvin urheilullisia.

- Pitkäjänteisen harjoittelun myötä joukkueen pelaajat saavuttivat ikäluokkansa huipun henkilökohtaisessa lajitaidossa.

- Joukkue on onnistunut saamaan erinomaiset valmentajat; Hannu Kesäsen, Kari Tuomen ja Jouni Mäkäläisen.

- Valmennus ja pelinjohto oli suunnitelmallista, määrätietoista ja korkeatasoista.

- Joukkueen lääkäri Jyrki Mäkelä teki suuriarvoista työtä osallistumalla valmennuksen suunnitteluun, loukkaantumisten ehkäisyyn ja pelitapahtumiin.

- Pelaajien vanhemmat hoitivat runsaslukuisina kuljetukset, talkoot ym. ja kannustivat pelaajia positiivisesti.

- Pelaajat olivat voitontahtoisia ja keskittymiskykyisiä. He osasivat hyökätä ja puolustaa joukkueena.

- Joukkueella oli hyvä yhteishenki.

- Pelaajat olivat kehityskykyisiä koripalloilijoina ja ihmisinä.

Hopeaa B-tytöt 2010

1994 - 1995 SYNTYNEILLE TYTÖILLE 2 SM MITALIA

Vuosina 1994 ja -95 syntyneet tytöt voittivat SM hopeaa B -tytöissä kaudella 2009 - 2010

Menestyskaudella valmentajakaksikkona toimi Jarkko Sallinen ja Teppo Kaunismäki. Pohjaa menestykselle oli tehty voittamalla edellisellä kaudella B -tyttöjen 1 divisioona. Mainittakoon, että kaudella 2008 - 2009 Jymyllä oli 3 joukkuetta B -tyttöjen 1 divisioonassa. Vaikka kesällä oli voitettu EHB turnaus paikka SM sarjassa oli tiukassa. Kovan harjoittelun ansiosta joukkue ja yksilöt kuitenkin kehittyivät aimo harppauksin kauden aikana.

Orimattilan Jymyn lisäksi SM sarjaan selvisivät: Wartti Basket kahdella joukkueella, Tampereen Pyrintö, Muuramen Urheilijat, Tapiolan Honka, PuHu Juniorit, Turun Riento, Karhun Pojat ja Järvenpään NMKY.

Jymy voitti runkosarjan 4 pisteen erolla ennen Muuramen Urheilijoita. Kaikki näytti hyvältä sillä ensimmäinen ottelu finaalisarjassakin voitettiin. Wartti Basket punnersi kuitenkin ohi kahdessa seuraavassa ottelussa. Pronssiset mitalit jaettiin Tampereen Pyrinnölle.

Hopea joukkueessa pelasivat:

Tiia Virtanen, Vilma Kulmala, Laura Malinen, Essi Laaksonen, Elina Kaunismäki, Anne-Mari Tihula, Mariann Olonen, Tiina Autio, Kaisa Kuisma, Riina Pelkonen, Henni Ristola, Veera Kesänen, Peppiina Heikkilä ja Emmi Vapamaa.

Pronssia A-tytöt 2013

1994 - 1995 syntyneiden neitojen mitaliputki jatkui A -tytöissä SM pronssilla kaudella 2012 -2013

Tähänkin kauteen luotiin pohjia jo edellisellä kaudella sillä Hannu Kesäsen ja Jarkko Sallisen johdolla SM sarjassa 5. sijoittuneesta joukkueesta vain 2 tyttöä tuli yli-ikäiseksi seuraavaa kautta ajatellen. Jotain muutakin kuitenkin tapahtui ennen varsinaisen kauden alkua sillä loppujen lopuksi B -tyttöjen hopeajoukkueesta vain 4 tyttöä (Tiina Autio, Kaisa Kuisma, Vilma Kulmala ja Tiia Virtanen) oli voittamassa A -tyttöjen pronssimitaleita. Uusina Orimattilan Jymyn kasvatteina joukkueeseen liittyivät Hanna Kuisma (-1996), Anni Mäkelä (-96) ja Tessa Virtanen (-97). Seitsemän muun (Henriikka Kerilahti, Mireka Kantola, Tella Kemppinen, Iida Munck, Salla Pelkonen ja Siiri Ukkonen) SM pronssimitalistin kasvattajaseuran kohdalla lukee SBG. Loppukaudesta ryhmään liittyi myös Porvoon Tarmon kasvatti Henrika Suhonen.

Jälleen kerran SM sarjaan pääsy oli tiukassa ja itse sarjakausi alkoi tappiolla. Tämän jälkeen alkoi huikea 15 ottelun voittoputki jona aikana vastuuvalmentaja Jarkko Sallisen apuna toimineen joukkueenjohtaja Jouni Ukkosen "onnenpaita" ei mennyt kertaakaan pesuun. WB/Capitals voitti kauden päätteeksi kultamitalit ja hopeaa sai Tapiolan Honka. Pronssiset mitali siis Jymylle. Muut SM sarjassa pelanneet joukkueet olivat sijoitusjärjestyksessä Espoon Basket Team, Catz Lappeenranta, Tampereen Pyrintö, Turun Riento, Muuramen Urheilijat, Vimpelin Veto ja Hyvinkään Ponnistus.

Vaikka molemmilla menestyskausilla virallisilla listoilla on vähän toimihenkilöitä ei menestys olisi ollut mahdollista ilman perheiden ja vanhempien tukea sekä osallistumista talkootyöhön. Samoin "tarina" osoittaa, että menestyäkseen vanhemmissa ikäluokissa tarvitaan nuoriin ikäluokkiin paljon harrastajia.

Hopeaa B-tytöt 2015

Kausi 2014-15: B-tytöt (-99, -00)

OMAN KYLÄN B-TYTTÖJEN TUHKIMOTARINA PÄÄTTYI HOPEISIIN MITALEIHIN

JOUKKUEEN TAUSTAA

Jymyn tehokas mikro-mini -juniorimylly (valmentajinaan mm. Virva Virtanen, Jari Kettunen, Jari ja Jussi Saren) oli pyöräyttänyt kaudelle 2012-13 lähdettäessä kehityskykyisen C-tyttöjoukkueen, joka uuden valmentajakaksikon Antti ja Vilma Kulmalan johdolla alkoi rakentaa kehityskaarta kohti B-tyttöikää. Vierumäen SM-lopputurnauksessa keväällä saavutettu C-tyttöjen 5. sija kertoi paitsi hyvästä sijoituksesta myös -99 ikäluokan kovasta tasosta maassamme.

Ensimmäinen vuosi B-tytöissä 2013-14 toi vielä fyysisesti kevyelle joukkueelle paikan valtakunnalliseen 1.divisioonaan, jossa Final Fouriin selvinneen ryhmän lopullinen sijoitus oli 3. Enteitä tulevasta antoi kuitenkin Scania Cupissa (epävirallinen Pohjoismaiden mestaruusturnaus) saavutettu yllättävä menestys tytöt -99 -sarjassa: Ruotsin mestarin kaaduttua otti orimattilalaisryhmä PM-hopeaa Tanskan mestarin viedessä kirkkaimmat mitalit.

VAHVA USKO OMIIN KASVATTEIHIN

Valmistautuminen toiselle B-tyttökaudelle 2014-15 herätti paljon pohdintoja. Tyttöjen hikoillessa uransa kovinta kesäharjoittelukautta pähkäiltiin taustalla joukkueen vahvistamista naapurikaupungin maajoukkuepelaajilla.
Haettaisiinko menestystä jatkamalla aikaisemmissa ikäluokissa hedelmälliseksi osoittautunutta yhteistyötä akselilla SBG / Kouvot vai pystyttäisiinkö vahvalla -99 ikäluokan rungolla haastamaan vahvat pääkaupunkiseudun maajoukkuepitoiset yhdistelmäjoukkueet ? Urheilullisen ja lopulta oikeaksi osoittautuneen ratkaisun myötä luotettiin seuran omiin kasvatteihin.

SYNKKÄ SYYSKAUSI

Tiukan kesäharjoittelun jälkeen joukkue, tiukasta karsintalohkosta johtuen, vain vaivoin selvitti tiensä karsintojen kautta SM-sarjaan sovittaen samalla harteilleen ”mustan hevosen viitan”. Eikä sarjan alkuvaihe luvannut kovinkaan paljon: vielä marraskuussa joukkue keikkui sarjan toiseksi viimeisenä. Tilannetta ei yhtään helpottanut Urheilutalon sisäilmaongelma, joka ajoi joukkueen harjoitusevakkoon ja vei samalla koripallossa niin tärkeän kotiedun. Tasaiset ottelut sarjan kärkijoukkueita vastaan lupailivat kuitenkin parempaa kevättä...

SELKÄ SEINÄÄ VASTEN : TAPPIOTON RUNKOSARJAN KEVÄTKAUSI

Kun vähitellen loppuvuodesta alkoi voittojakin tulla, oltiin vedenjakajalla: kevään 9:stä pelistä joukkue tarvitsi 7 voittoa neljän joukkoon päästäkseen. Tiukka tammikuun alun leiritys Vuokatin Urheiluopistolla ja entisestään parantunut hyvä joukkuehenki teki tehtävänsä: hevoskylän tytöt vei ja muu Suomi vikisi, saldona tappioton runkosarjan kevätpuolisko, 9 voittoa ja runkosarjan 3. sija. Tie mitalipeleihin oli auki !

VÄLIERÄT: ENNAKKOSUOSIKKI HELMI-KAPO NURIN UPEALLA PELILLÄ

SM-välierissä ehdoton ennakkosuosikki Honka kohtasi MuKin ja Jymy sai vastaansa toisen sarjan ennakkosuosikin, Helsingin alueen yhdistelmäjoukkueen, Helmi Kapon. Ensimmäinen välierä Helsingissä sujui runkosarjakohtaamisten tavoin Helmi Kapon nykäistessä heti alussa selvän johdon, jota Jymy ei kunnon taistelusta huolimatta saanut kurottua kiinni. Peli Helmi Kapolle 61-58. Hyvä toinen puoliaika antoi kuitenkin viitteitä paremmasta.

Toiseen välierään seuraavana päivänä Orimattilaan marssikin päättäväinen kotijoukkue eikä helsinkiläissiskot saaneet kentällä mitään ilmaiseksi: pakkovoiton edessä riehakkaan kotiyleisön kannustuksen myötä voitto Jymylle lukemin 55-45 ja draaman kaaren loppu siirtyi ratkaisevaan kolmanteen otteluun Helsinkiin...

Kolmas ja ratkaiseva välierä Helsingissä olikin sitten ikimuistettava. Kaikkia aikaisempia kohtaamisia kotonaan selvästi hallinnut Helmi Kapo ei ollut lainkaan valmistautunut Malmin koripallopyhättöön saapuneeseen, vihreään pukeutuneeseen Jymy-invaasioon: satapäisen orimattilalaisyleisön riehuessa katsomossa pyöri Jymy-hurrikaani kentällä. Kaikkia kauden aikaisempia kohtaamisia hallinnut Helmi Kapo jäätyi pelin alussa täysin vierasjoukkueen tykittäessä taululle lukemat 13-0 ! Tästä shokkialusta ei kotijoukkue lukuisine maajoukkuepelureineenkaan enää toipunut. Kovaa puolustanut Jymy jätti vastustajansa 34:een pisteeseen. Sensaatiomainen välierävoitto Jymylle ja pitkä tauko orimattilalaisessa B-tyttökoripallossa oli päättynyt. Jymy finaaliin lukemin 34-41. Samalla lyötiin myös kiila jo pitkään B-tyttökoripalloa hallinneeseen pääkaupunkilaisrintamaan.

FINAALIT: JYMY HAASTAA VAHVAN HONGAN

Vain parin päivän huilin jälkeen alkaneissa finaaleissa sai Jymy vastaansa kivenkovan sarjan ehdottoman ennakkosuosikin Espoon Hongan. Jo edellisenä vuotena samalla joukkueella SM-kultaa voittanut, maajoukkuepitoinen joukkue ei antanutkaan Jymylle 1.finaaalissa Tapiolassa mitään ilmaiseksi. Jo saavutetusta mitalista kylläinen vierasjoukkue ei ollut vielä fyysisesti toipunut tiukasta välieräsarjasta ja seurauksena Hongan selkeä voitto askeleen perässä tulleesta Jymystä.

Seuraavaksi päiväksi siirtyi finaalikaravaani sitten Orimattilaan. Lähes 400-päinen yleisö saikin nähdä kentällä uudestisyntyneen Jymyn, joka viimeistään tässä pelissä osoitti kuuluvansa Suomen kahden parhaan joukkueeen loppuottelusarjaan.

Pelin alku olikin jo koviin tilanteisiin monesti aiemmin tällä kaudella joutuneen Jymyn hallintaa rohkeilla ja päättäväisillä tilanteiden loppuunviemisillä. Pikkuhiljaa Honka sai kuitenkin koneensa käyntiin ja vahvalla heittopelillä ja nopeilla iskuilla hallitsi puoliaikaa aina sen viimeisille minuuteille, jolloin Jymyn kirivaihe toi sen vierasjoukkueen kantaan. Jakso Jymylle 20-17 ja puoliajalle lukemista 31-36 Hongalle.

Kolmas jakso jatkui tasaisena vääntönä, mutta vähitellen Hongan nopea hyökkäys söi terää Jymyn puolustuksesta ja kun heittopelikin alkoi tökkiä vei Honka jakson 14-6. Neljännelle jaksolle ei Jymyn koneesta enää löytynyt tarvittavia tehoja vahvasti läpi pelin pommittanutta vierasjoukkuetta vastaan ja loppulukemat Hongalle 71-50.

VOITETTU HOPEAMITALI !

Loppusummerin soidessa pitkän ja raskaan, mutta antoisan kauden läpikäyneen kotijoukkueen kentälle ryntääminen hopeanmakuiseen voitontanssiin kirvoitti myös täyden lehterin mielet. Pitkä tauko orimattilalaisessa mitaleihin tottuneessa koripalloperheessä oli päättynyt ja kentällä nähtiin kaksi juhlivaa joukkuetta: Suomen mestari Honka ja kauden uskomattomalla noususuhdanteellaan mitaliksi kääntänyt Jymy. Voittajia molemmat !

IKIMUISTOISET LOPPUSEREMONIAT B-TYTTÖKORIPALLOLLE...

Mestari-Hongan saksiessa korisukat parempaan talteen kokoontui hopea-Jymy keskiympyrään, jossa pieneksi toviksi ajatukset kääntyivät menneeseen kauteen ja kaulassa riippuvaan mitaliin:

Hopeamitaliin, jonka sisällössä on ripaus hikeä, kyyneleitä,syksyistä räntäistä harmautta salille kuljettaessa, tappion karvasta kalkkia; parin pinnan tappion harmitusta, polvivaivojen kipua, nilkannyrjähdysten tuskaa. Mutta siinä on myös toivoa paremmasta, joukkuekavereiden rohkaisua - yhteishengen tunnetta, urheilun tuomaa voimaa ja kehittymisen tyydytystä, niukkoja voittoja, voittoputken tuomaa mielihyvää, neljän parhaan joukkoon kipuamisen riemua, välierävaiheen hurmosta ja finaalipelien ainutlaatuisuutta. Sieltä löytyy myös se pieni kipinä, joka syksyn mittaan heikosti oli hiipumassa, alkutalvesta alkoi jo loistaa ja joka lopulta roihahti liekkeihin.

Hopeinen mitali kaulassa, mutta jokainen tyttö täyttä kultaa !

Hopea joukkueessa pelasivat:

Oona Särkinen, Aino Sainius, Jasmin Heikkilä, Aada Jääskeläinen, Ronja Helminen, Eveliina Lohikainen, Karoliina Kaikko, Tytti Lahtinen, Taru Kettunen, Laura Nieminen, Venla Ollikainen, Elmira Pelkonen, Kristiina Takala, Niini Juonala, Eevi Westman, Liisbeth Tiisler

Valmentaja : Antti Kulmala, huoltaja: Sari Hyväkkä, joukkueenjohtaja: Virpi Kaikko

Orimattilan Jymy B-tytöt 2014-15

OONA SÄRKINEN # 5

”Sarjan levypallokuningatar, joka voimakkaalla panoksellaan oli tärkeässä roolissa joukkueen nousuun syksyn ahdingosta. Löysi hyvällä tukijalan käytöllä heittopaikat pitkien vastustajien keskeltä ja paransi myös vapariprosenttiaan merkittävästi. Yksi Jymyn taistelutahdon ilmentymistä. Jätti useimmissa tilanteissa maajoukkuepelaajat kakkoseksi.”

RONJA HELMINEN # 10

”Teki pahojen polvivaivojen jälkeen vahvan nousun B-tyttökoriksen eliittiin. Tahtopelaaja, joka vasurillaan ja low post -liikkeillään sekoitti vastustajan peliä. Kehittyi huimasti vapareissa. Edesauttoi tahtotilallaan joukkuetta kohti mitalia.”

NIINI JUONALA # 26

”Paransi kauden mittaan huimasti peliään ja nousi play off:ien parhaaksi puolustajaksi lukuisilla stopeillaan ja torjunnoillaan. Löysi välierävaiheessa juoksuvoimansa ja taistelutahtonsa; tärkeä lenkki Jymyn mitalinmetsästyksessä. Jätti, varsinkin play offs` eissa, maajoukkuepelurit varjoonsa.”

AINO SAINIUS # 6

”Nousi kauden mittaan sarjan ehdottomaan takamieseliittiin. Panosten keväällä koventuessa toimi joukkueen johtohahmona kentän molemmissa päissä, jättäen selkeästi varjoonsa vastustajien maaotteluitakin pelanneet takamiehet. Play off:ien paras 3 pisteen heittäjä. Ratkaisi osaltaan 2. välieräottelun Jymylle huikealla 21 pisteellä ja mahtavalla pelinjohdolla.”

KAROLIINA KAIKKO #16

B-t SM-sarjan parhaita puolustajia pimentäen vakuuttavasti vastustajien tähtipelaajat. Myös hyökkäyspäässä tärkeässä roolissa korjaten taistelutahdollaan monet tahtopallot. Tarkka heittäjä kaikilta etäisyyksiltä. Jymyn taistelutahdon ilmentymä. Kova asenne vain parani play offs´ eissa.

JASMIN HEIKKILÄ # 7

”Sarjan tarkin heittäjä (SM-runkosarjan tarkin vapaaheittäjä), kultaranne, joka hyvällä tekniikallaan oli joukkueen tasaisimpia pelaajia läpi kauden. Pystyi sairastelujen jälkeenkin ottamaan isoa roolia joukkueen nousussa kohti kärkitiloja. Kehittyi huimasti kauden mittaan puolustuspelissään pimentäen kovia tilastoja tehneitä maajoukkuepelaajia.”

LAURA NIEMINEN # 19

”Joukkueen kapteeni, joka esimerkillään sytytti myös muut taisteluun luoden uskoa syksyn heikkoinakin hetkinä. Kova puolustuspään pelaaja, jolla myös vahvat low post -liikkeet sekä ennakkoluulottomat ajot. Teki kaikkensa joukkueen unelman, mitalin, eteen.”

AADA JÄÄSKELÄINEN # 9

”Teki pitkän tauon jälkeen paluun joukkueen kokoonpanoon tuoden selkeän kolmosuhan vastustajalle. Nosti omalla panoksellaan tarkalla heittopelillä Jymyn koko sarjan tarkimmaksi 3 pisteen heittojoukkueeksi. Ratkaisi omalta osaltaan ratkaisevan 3:nnen välieräottelun Helmi-Kapoa vastaan.”

TARU KETTUNEN # 18

”Puolustuksen luottopelaaja, joka kovuudellaan kaitsi vastustajien maajoukkuesenttereitä. Väläytteli ajoittain kauden mittaan huimasti kehittynyttä heittopeliään. Tsemppari, joka vammoista huolimatta halusi palavasti saattaa Jymyn mitalikantaan. ”

KRISTIINA TAKALA # 24

”Joukkueen nopeimpia pelaajia, joka vireeseen päästyään nosti pelinsä tasoa niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Vei tylysti palloja vastustajien käsistä ja kunnostautui erityisesti kolmen pisteen heitoissa.”

EEVI WESTMAN # 28

”Kauden avaus siirtyi vakavan selkävamman takia muöhäiseen syksyyn. Innokas harjoittelija, joka pääsi haistelemaan SM-sarjan ilmapiiriä. ”

VENLA OLLIKAINEN # 20

”Innokas harjoittelija, jonka vahvuutena kolmen pisteen heitot. Pääsi tutustumaan SM-sarjan ilmastoon täyttäen paikkansa hyvin.”

ELMIRA PELKONEN # 22

Kauden avaus siirtyi pahan nilkkavamman takia pitkälle syksyyn. Väläytteli ajoittain, mutta pitkä tauko näkyi ailahtelevuutena peleissä. Taisteli hyvin puolustuspäässä vastustajien pitkien pelaajien kanssa.

EVELIINA LOHIKAINEN # 14

Kahden lajin harrastaja, joka hyvällä pelisilmällään osoitti aika ajoin lupaavia otteita. Pääsi haistelemaan SM-sarjan ilmapiiriä esittäen lupaavia otteita.